Registration
Главная /  Информация о туризме / Мексикага гастрономик тур — бироз қалампир қўшилган дам олиш
Мексикага гастрономик тур — бироз қалампир қўшилган дам олиш

Мексикага гастрономик тур — бироз қалампир қўшилган дам олиш

Мексика ошхонаси ўз илк манбаларига доколумб давридан келади, ўша пайтда Мексика ҳудудида майя ва ацтек қавмлари яшаган. Аборагенлар истеъмол қилган таомларнинг асосий ингридиентлари маҳаллий ҳайвонлар ва ўсимликлар бўлган. Америкага испанлар келиши билан икки маданият аралашиб, маҳаллийларнинг менюси ўзгарган. Бугунги кунда кўпчилик таомлар тайёрлашда Мексика аҳолиси тойимли ва оддий маҳсулотлардан фойдаланади. Кулинар экспертлар фикрига кўра, Мексика гастрономиясида маҳсулотлар сони кам бўлишига қарамасдан, маҳаллий ошпозлар уларни бирлаштириш учун минглаб усулларни ўйлаб топганлар.

Мексикада гастрономик туризмнинг ўзига хослиги

Ҳозирги мексикаликлар миллий гастрономик бойликни эътибор билан сақлаб келади. Кўпчилик таомларнинг асосини колонизациядан олдин ҳам ишлатилган маҳсулотлар ташкил этади. Қавақ, авокадо, лайм, помидорлар, фасоль, батат каби ўсимлик маҳсулотлари жуда машҳур. Энг муҳим ўрин жўхорига тегишли. Амалда барча мексикан таомларида аччиқ қалампир мавжуд. Маҳаллийлар уни "чили" деб атайдилар, бу эса сортни эмас, балки ҳар қандай таомни аччиқ қила олиш қобилиятини англатади.

Мексикада гастрономик туризмнинг ўзига хос жиҳатлари қуйидагиларни ўз ичига олади:

  • Ҳар хиллик. Сиз оддий кўча закускаларидан тортиб то нозик haute cuisine даражасидаги таомларгача бўлган кўплаб турли таомларни синаб кўришингиз мумкин.
  • Ҳудудий хусусиятлар. Ҳар бир минтақада Мексиканинг ўз кулинар анъаналари мавжуд. Масалан, Оахакада моле таомлари машҳур, Юкатанда – кочинита пибиль таомлари.
  • Мавсумийлик. Кўп таомлар мавсумий маҳсулотлардан тайёрланади, шунинг учун ресторанларнинг менюси йил фаслига кўра ўзгаради.
  • Байрамлар. Мексикада кўп байрамлар бор ва улар одатда алоҳида таомлар билан бирга кечади. Масалан, Ўлганлар кунида пан-де-муэрто (ўлганлар нони) ейилади, Рождествода эса Рождество индейкаси тайёрланади.

Мексикада гастрономик туризмнинг хусусиятлари:

  • Аччиқлик даражаси. Мексика ошхоналари ўзининг аччиқлиги билан машҳур. Аммо ҳамма таомлар ҳам аччиқ эмас, ҳар доим ўз завқингизга мос бир нарсани топиш мумкин.
  • Тортильялар – Мексика ошхонасининг асоси. Улар жўхори ёки буғдой ундан тайёрланади ва тако, буррито, энчиладас ва бошқа таомларда қўлланилади.
  • Моле. Моле — одатда шоколад, чили қалампири ва зираворлардан тайёрланадиган соус. Моле турлари турли хил бўлиб, уни гўштни маринатлаш, соус тайёрлаш ёки ҳатто ширинликларда ҳам ишлатиш мумкин.
  • Агава. Агава — текила, мескаль ва пульке тайёрланадиган ўсимлик. Агавадан олинадиган сироп (агав сиропи) Мексикада машҳур ширинлатгич ҳисобланади.

Мексикада гастрономик туризм учун энг яхши йўналишлар

Кўп туристлар Мексика ошхонаси фақатгина ортиқча пиширилган фасоль, буррито ва тако билан чекланган деб ўйлашади. Гастрономик турлар айнан шундай нотўғри тасаввурни йўқотиш учун мўлжалланган. Ҳақиқатда Мексика ошхонаси таклифлари жуда хилма-хил ва турли минтақаларга қараб катта фарқларга эга. Келинг, Мексиканинг энг яхши жойлари билан танишиб чиқайлик — уларнинг таомлари ҳатто талабчан гурманларни ҳам қондириши мумкин.

Оахака

Оахака — моле Мексика ошхонасининг ватани. Бу ерда турли хил моле турларини ва тлакойос ҳамда тамалес каби анъанавий таомларни синаб кўриш мумкин. Оахака био-хилма-хиллиги билан ажралиб туради: у ўн олти этнолингвистик гуруҳ томонидан аҳолиланган. Ошхона ҳам шунчалик хилма-хил. Тур сотиб олганларга чапулине (қовурилган кузнечиклар)дан тортиб тлайудас (тайёрланган гигант тортильялар)гача бўлган катта саралаш таклиф қилинади.

Юкатан

Юкатан — кочинита пибиль (ер ости печида пиширилган маринадланган чўчқа гўшти) ватани. Бу ерда пападзулес ва севиче каби бошқа анъанавий таомларни ҳам синаш мумкин. Юкатан яримороли гастрономия нуқтаи назаридан энг қизиқ жойлардан бири ҳисобланади. Тропик иқлимда маҳсулотларни сақлаш муаммолари кузатилади, шунинг учун юкатанлик шеф-ошпозлар дичи (ўрмон гўшти)ни пибильда — ер ости чуқурларида пишириш услубини ривожлантирган. Қадимги майя анъаналари ва таъмларида Франция, Кариб бассейни ва Испания ошпозларининг таъсири сезилади. Бу ерда асосий ингридиентлар — чўчқа гўшти ва уй қуши ҳисобланади.

Мехико

Мехико — Мексика пойтахти бўлиб, бутун давлатнинг турли бурчакларидан келган таомларни синаш имконини беради. Бу ерда haute cuisine ресторанлари ҳам кўп, уларда Мексика ошхонасининг замонавий талқинларини татиб кўриш мумкин. Мехико дунёнинг энг йирик шаҳарларидан бири сифатида Мексиканинг турли минтақаларининг таомларини бир жойда топиш имконини беради. Мегаполис кўча таомлари хилма-хиллиги ва сифати бўйича дунёда етакчи ўринни эгаллайди. Бу — гурманлар учун ҳақиқий жой, у ерда йўл бўйи закусхонаси таомлари ҳамда юқори даражали ресторан шеф-ошпозларининг санъат асарлари бирдек таъассурот қолдиради.

Пуэбла

Пуэбла — анъанавий Мексика иссиқ шокола (чоколата) ватани. Бу ерда моле поблано ва камаронес аль чипо TLE каби бошқа анъанавий таомларни ҳам синаш мумкин.

Гвадалахара

Гвадалахара — текила ватани. Бу ерда текила ишлаб чиқариладиган заводларни зийрат қилиш ва текила асосида тайёрланган турли коктейлларни синаб кўриш мумкин.

Мексикада гастрономик туризм — унутилмас тажриба бўлиб, у сизга бу мамлакатнинг бой кулинар тарихи ва маданияти билан яқиндан танишиш имконини беради.

Теги

Смотрите также

НОВОГОДНЯЯ КАППАДОКИЯ

, , ,
Взрослых: 1 / Дней: 8 / Ночей: 7

Дети в Rixos Egypt живут бесплатно!

, , ,
Взрослых: 2 / Детей: 2 / Дней: 7 / Ночей: 6

ОТКАЗНОЙ ТУР: ВЬЕТНАМ, ФУКУОК

, , ,
Взрослых: 2 / Дней: 12 / Ночей: 11

ГОРЯЩИЕ ТУРЫ — ОКТЯБРЬ / НОЯБРЬ

, , , , ,
Взрослых: 1 / Дней: 8 / Ночей: 7

Тех поддержка: +9 (9888) 944-00-33

Copyright ©2016 All rights reserved
Сервис не несет ответственность за точность информации в турах и услугах, предоставленных тур операторами.